Izlaganje vaših staklenih i kristalnih pehara, medalja i ostalih nagrada stvara ogroman osjećaj postignuća, stoga težite tome da ove teško osvojene nagrade zauzimaju počasno mjesto u vašem domu ili na poslu. Logično je da želite da uvijek izgledaju najbolje. Nažalost, mnogima to ne uspijeva ponajprije zbog toga što se služe pogrešnim metodama njihova čišćenja.

Organizirate li sportski turnir ili razmišljate o tome da nagradite trud svojih zaposlenika, posjetite Pismoreklam, gdje vas očekuje bogata i raznovrsna ponuda pehara i drugih zanimljivih poklona.

Zašto je važno čistiti medalje i pehare?

Medalje i pehari često su sinonim za važne trenutke i uspjehe u našim životima. Bez obzira na to jeste li ih osvojili u sportskim natjecanjima, umjetničkim događanjima ili drugim posebnim prigodama, oni su svjedoci našeg truda i uspjeha.

Čišćenje medalja i pehara ima puno dublje značenje koje nadilazi isključivo estetski aspekt. Ti predmeti su, kao što smo spomenuli ranije, čuvari uspomena na trenutke slavlja, na iznimna postignuća ili obiteljsku povijest. Redovno čišćenje i održavanje njihova sjaja često znači i očuvanje njihove vrijednosti, kako materijalne, tako i emocionalne.

Ovo nisu samo komadi metala ili plastike; tu su simboli truda, strasti i uspjeha na području kojim se bavite. Čisteći ih i održavajući ne samo da ćete se rado prisjećati ostvarenih uspjeha nego će se u vama ponovno javiti taj osjećaj ponosa koji će vas motivira za ostvarivanje budućih ciljeva.

S vremenom ove dragocjene predmete nerijetko i nesvjesno zanemarujemo, stoga lako gube svoj sjaj. Iz tog je razloga veoma važno da shvatite koliko je zapravo čišćenje medalja i pehara važno kako biste očuvali njihovu ljepotu, ali i vrijednost. 

Ako niste sigurni kako čistiti medalje i pehare kod kuće, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći.

Vrste materijala od kojih se izrađuju medalje i pehari

Za izradu medalja i pehara koriste se različiti materijali, od kojih svaki ima posebne karakteristike i zahtjeve za održavanje. Za sportske nagrade pehari se često izrađuju od nehrđajućeg čelika koji se ističe svojom izdržljivošću i otpornošću na koroziju. Zatim, za izradu sportskih trofeja i medalja iz umjetničkih područja obično se koristi bronca na kojoj se s vremenom može razviti patinu, a to zahtijeva posebni tretman čišćenja i održavanja.

Srebrni pehari i medalje osiguravaju luksuzan izgled, no njihov je sjaj također potrebno redovito održavati. Zlatne medalje i pehari veoma su osjetljivi na ogrebotine.

Ne treba zaboraviti niti na plastiku koja se ponekad koristi za sportske medalje. Važno je napomenuti da su plastični predmeti podložni pucanju i veoma su osjetljivi na ogrebotine.

Kao što ste mogli vidjeti, svaki materijal je poseban te zahtijeva posebnu „njegu” kako biste očuvali pehare i medalje u najboljem stanju.

Kako ih čistiti?

Ako se pitate kako čistiti pehare, morate znati da će vam poznavanje vrste materijala od kojih napravljeni uvelike pomoći u tome. Većina ovakvih nagrada kao što su pehari i medalje zahtijeva minimalnu njegu i obično se lako i jednostavno održavaju.

Pehari od kositra daleko su najlakši za čišćenje. Sve što vam treba je čista mlaka voda, blagi sapun i krpa s mekanim vlaknima. Njome nježno prebrišite pehar ili medalju, a zatim je tapkajući osušite drugom krpom. 

Na zlatnim i srebrnim peharima s vremenom se mogu pojaviti mrlje te obično izgledaju neugledno i prljavo. Na svu sreću u samo par poteza možete ukloniti nečistoću. Najprije sa suhom krpom uklonite prašinu i eventualne otiske prstiju. Zatim uzmite posudu s mlakom vodom i blagim sapunom, smočite krpu i njome prebrišite pehar. Na kraju ga osušite čistom krpom.

Bakar i čelik su u mnogim aspektima čvršći metali od zlata i srebra. Stoga ih bez ikakva problema možete očistiti na identičan način. 

Staklo, akril i kristal veoma su osjetljivi materijali osobito kada je riječ o njihovom održavanju te je važno znati razliku između njih. Kristal je osjetljiv materijal koji se lako može ogrebati, dok je akril izdržljiviji i otporniji na ogrebotine. Blaga sapunica dobar je način za uklanjanje mrlja na kristalnim i staklenim peharima, baš kao kad perete kristalne ili staklene čaše.

Budite oprezni dok perete ili sušite pehare da vam ne bi ispali i razbili se. Nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje. Pehare izrađene od drveta gotovo da ne morate održavati, osim što morate redovno brisati prašinu. I to je sve! Za skidanje prljavštine s površina koristite krpu ili četku s mekanim vlaknima. Ako drvenom peharu želite vratiti „šarm”, prebojite ga namjenskim lakom za drvo. 

Kako čuvati medalje i pehare?

Da biste očuvali sjaj vaših medalja i pehara, nije važno samo pravilno ih čistiti i održavati nego veliki utjecaj ima i pravilno pohranjivanje. Preporučujemo vam da ih stavite ih u zatvorene vitrine odnosno ormariće kako biste ih zaklonili od prašine i nečistoća.

Zatvorena staklena vitrina ne samo da sprječava nakupljanje prašine nego je ujedno jedan od elegantnijih načina za izlaganje ovih predmeta. Vodite računa o tome da su na stabilnim površinama kako ne bi pali i oštetili se. 

Osim toga, nemojte ih izlagati na vlažnim mjestima, jer vlažno okruženje uzrokuje oksidaciju metala i druge oblike oštećenja. U slučaju povećani relativne vlažnosti zraka razmislite o primjeni uređaja za odvlaživanje. 

Najbolje bi, dakle, bilo kad biste pehare izložili u zatvorenim staklenim ormarićima ili kad biste svaki spremili u odgovarajuću prozirnu plastičnu kutiju. 

Kako biste očuvali njihovu izvornu ljepotu i sjaj, povremeno pregledavajte medalje i pehare te ih po potrebi očistite jer nagrada je višestruka; očuvat ćete njihovu izvornu ljepotu i vrijednost i ujedno ćete se s ponosom prisjećati svojih uspjeha i postignuća.