Car wrapping folije za automobile

Folije za automobil inovativan su alat za promjenu stila vašeg vozila. Osim što omogućuju redizajniranje, nude cijeli niz ostalih pogodnosti za vašeg limenog ljubimca, kao što su zaštita od mehaničkih oštećenja i sunčeva zračenja te čuvanje originalne boje automobila, što na kraju čuva i njegovu cijenu.

Kada je u pitanju promjena izgleda automobila, pred nama su dvije opcije. Prva je da je vozilo novo te želimo zaštititi lim i karoseriju, a s time i svježinu boje, dok je druga opcija obljepljivanje folijom ili lakiranje auta. Obje opcije omogućavaju promjenu izgleda, a prva uz to nudi i dodatnu zaštitu. 

Koliko god obe opcije zvučale slično, postoje mnoge razlike glede kvalitete, postupka postavljanja i dugotrajnosti. Folije za vozila imaju nekoliko ključnih prednosti u usporedbi s lakiranjem, kao što su niži troškovi, bolja kvaliteta, veća zaštita i više mogućnosti dizajna/boja.

U ovome članku donosimo vam detaljan vodič za odabir najkvalitetnije folije za automobil te sve prednosti koje njena uporaba donosi.

Što je car wrapping?

Car wrapping je metoda mijenjanja izgleda vozila oblaganjem folijom. Ovaj omot, koji je u biti velika folijska grafika ili naljepnica, nanosi se izravno preko originalne boje automobila. Postupak nanošenja omogućuje gladak, besprijekoran završni sloj, zbog čega se često teško razlikuje od tradicionalnog lakiranja. 

Wrapovi za automobile mogu biti u raznim bojama i završnim obradama, uključujući sjajne, mat, satenske pa čak i teksture poput karbonskih vlakana i maskirnih uzoraka. 

Osim estetike, folije za automobil također nude dodatnu prednost zaštite originalne boje vozila od ogrebotina, oštećenja od sunca i malih udubljenja. Bez obzira želite li svom automobilu dati svježi izgled, promovirati posao ili zaštititi originalnu boju, omatanje automobila nudi isplativo i reverzibilno rješenje.

Što je važno pri odabiru folije za automobil?

Kada se odabire folija kojom će se obložiti automobil, potrebno je voditi računa o nekoliko važnih stvari.

Prije svega, osim nijanse boje, potrebno je odabrati pouzdanog partnera za oslikavanje vozila. Birajte tvrtku koja ima puno iskustva s ovom vrstom usluge, kako biste bili potpuno sigurni da će posao biti obavljen na vrhunskom nivou. Samo procijenite vrijednost vašeg automobila s vrijednošću oslikavanja. Licencirani tehničari, oprema i uvjeti trebaju biti zadovoljeni.

Nakon odabira tvrtke, slijedeći korak je isključivo kvaliteta folije. Kvalitetne auto folije mogu trajati i do deset godina bez oštećenja, uz pravilno i redovno održavanje.

Na kraju, potrebno se je odlučiti za završnu obradu folije i oslikavanja. Na raspolaganju su vam mat, metalik, saten ili sjajne folije. U 2022. godini prvo mjestu zauzele su folije s mat završnom obradom te oslikavanja/presvlačenja u potpunosti (pragovi, gepek itd.).

Osim boja, još jedna dostupna opcija su i zaštitne folije za automobil PPF, koje su providne. Govorimo o folijama čija je uloga zaštita vašeg vozila od oštećenja zbog loših vremenskih uvjeta, prašine te kamenčića i ostalih oštrih predmeta na putu.

Na kraju, folije su jednostavne za održavanje. Dovoljno je redovno prati automobil obložen folijom blagim deterdžentom i vodom kako se prašina i prljavština ne bi nagomilavala. Na ovaj način folije na vašem automobilu traju duže i ostaju otpornije na vanjske utjecaje.

Oslikavanje vozila, presvlačenje vozila folijom

3M folije za automobile

3M je vodeće ime u industriji omatanja automobila, poznato po vrhunskoj kvaliteti i izdržljivosti svojih folija za omatanje vozila. Evo što 3M folije za automobile izdiže iznad konkurencije:

 1. Raznolikost: 3M nudi široku paletu boja, završnih slojeva i tekstura, uključujući mat, saten, sjaj, metalik itd. Ova raznolikost omogućuje kupcima da prilagode svoja vozila prema svojim osobnim estetskim preferencijama.
 2. Trajnost: 3M-ovi omoti za vozila dizajnirani su da izdrže teške vremenske uvjete, izloženost suncu i svakodnevno trošenje. Proizvodi tvrtke poznati su po svojoj izdržljivosti i dugovječnosti, što ih čini pouzdanim izborom za vlasnike vozila.
 3. Inovativna tehnologija: 3M koristi naprednu tehnologiju u svojim omotima za automobile, kao što su Comply™ i Controltac™, koji omogućuju jednostavnu ugradnju i premještanje. To znači manje mjehurića i glađu završnicu koja izgleda profesionalnije.
 4. Bez oštećenja: 3M folije za automobile ne oštećuju originalnu boju automobila, nudeći zaštitu bez ugrožavanja integriteta vozila. Kada dođe vrijeme za uklanjanje omota, to se može učiniti bez zalijepljenih ostataka ili oštećenja originalne boje.
 5. Jamstvo kvalitete: 3M stoji iza svojih proizvoda jamstvom kvalitete i performansi. Oni nude jamstva koja korisnicima daju mir znajući da je njihova investicija zaštićena.

Nudeći vrhunsku kvalitetu, inovativnost i širok izbor izbora, 3M omatanja za automobile postavila su visoke standarde u industriji omatanja automobila te se uzdigla kao jedna od najprofesionalnij i najnaprednijih tvrtki na tržištu.

3M folije za automobile

Prednosti car wrapping folija za automobile

Omatanje automobila nudi nekoliko prednosti:

 1. Prilagodljivost: Automobilski wrapovi pružaju širok spektar boja, dizajna i uzoraka, omogućujući veliki potencijal za stvaranje unikatnog vozila. Od živih, sjajnih boja do profinjenih mat završnih slojeva ili čak obloga koje imitiraju teksturu poput brušenog čelika, mogućnosti su beskrajne.
 2. Isplativost: U usporedbi s kvalitetnim farbanjem, omatanje automobila obično je ekonomičnije. Osim toga, možete često mijenjati izgled svog automobila bez trošenja velikih količina novca.
 3. Zaštita: Car Wrap djeluje kao zaštitni sloj preko originalne boje vašeg automobila, štiteći od djelovanja sunca i vremenskih nepogoda, manjih ogrebotina i krhotina.
 4. Vrijednost preprodaje: Očuvanjem originalne boje, omoti mogu pomoći u održavanju ili čak povećati vrijednost preprodaje vašeg vozila, jer kupci često preferiraju originalnu boju.
 5. Oglašavanje: Za tvrtke, omoti se mogu koristiti kao mobilni plakati. Ovo pruža troškovno učinkovit marketinški alat koji radi 24 sata dnevno, pokrivajući velika područja za razliku od fiksnih plakata.
 6. Lako uklanjanje: Car Wrapovi se mogu potpuno zamijeniti. Ako želite promijeniti dizajn ili se vratiti na originalnu boju, to možete jednostavno učiniti bez oštećenja automobila.

Katalog ših 3M folija za vozilo

3M_KATALOG_BOJA_PISMOREKLAM

Česta pitanja korisnika

Koliko otprilike košta car wrapping u Hrvatskoj?

Cijena car wrappinga u Hrvatskoj ovisi o vrsti folije koja se nanosi, kvaliteti iste te veličini vozila. Folije se kupuju po površini, a cijene se kreću od otprilike €800 pa nadalje. Kvalitetnu foliju i njeno postavljanje platiti ćete i više od €1000 po vozilu.

Isplati li se car wrapping?

Isplativost omatanje automobila ovisi o vašim specifičnim ciljevima. Ako želite zaštititi originalnu boju svog automobila, reklamirati svoju tvrtku, promijeniti njegovu boju ili dizajn bez trajnih izmjena, onda da, omatanje automobila vjerojatno je iznimno vrijedna investicija. Općenito je jeftinije od kvalitetnog farbanja i potpuno je reverzibilan proces, nudeći fleksibilnost u mijenjanju izgleda vašeg automobila.

Koliko dugo traje 3M folija?

Trajnost 3M folija za omatanje automobila ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su specifična vrsta folije koja se koristi, kvaliteta nanošenja i koliko se dobro održava. Međutim, u tipičnim uvjetima i uz odgovarajuću njegu, većina 3M folija za zamatanje automobila može trajati između pet i sedam godina, u nekim slučajevima i dulje.