Što je sitotisak?

Danas je sitotisak srce i duša mnogih operacija masovnog tiska. Prvo je postao popularan u 18. stoljeću, kada je postalo lako uvoziti svilenu mrežu – ključnu komponentu sitotiska – s Istoka.

U 19. stoljeću sitotisak je postao prevladavajući u svijetu oglašavanja, a od tada se naširoko koristi u mnogim industrijama, uključujući maloprodaju i elektroniku zbog mogućnosti jednostavne prilagodbe koje pruža.

sitotisak

Sitotisak je proces prijenosa šabloniziranog dizajna na površinu pomoću mrežastog sita, boje i gumene drške.

Osnovni postupak sitotiska uključuje izradu šablone na mrežastom situ, a zatim utiskivanje boje kroz priprmljeni dizajn na donju površinu.

Najčešća površina koja se koristi u sitotisku je papir i tkanina, ali se također mogu koristiti metal, drvo i plastika.

Sitotisak je u Hrvatskoj vrlo popularna tehnika zbog više razloga, ali najuvjerljiviji razlog je veliki izbor boja koje se mogu koristiti.

Dok sitotisak može biti ručni – posebno se koristi kada su potrebne samo male naklade – vrlo je često automatiziran, koristeći napredne tinte i materijale u kombinaciji s računalnom tehnologijom za masovni tisak.

Jedna od najvećih prednosti sitotiska je ta što se njime može tiskati na gotovo sve površine, bilo da se radi o tkanini, papiru, staklu, drvu, kartonu, plastici ili koži.

U ovom ćemo članku raspravljati o procesu sitotiska, njegovoj uporabi, vrstama i prednostima.

Kako se sitotisak izvodi?

Sitotisak se može izvesti ručno ili pomoću stroja, ali osnovni proces je uvijek isti.

Razlike mogu biti u vrsti korištene boje, njezinom renderiranom učinku i otisnutoj površini.

Ispod je postupak sitotiska korak po korak:

KORAK 1. IZRADA DIZAJNA

Prvi korak u procesu sitotiska je izrada dizajna. Nakon što se odluči o dizajnu, on se ispisuje na prozirni  film, koji će se zatim koristiti za izradu šablone.

sitotisak na majice - šablon

KORAK 2. ODABIR I PRIPREMA SITA

Kada je dizajn spreman za rad, vrijeme je za odabir veličine i gustoću sita. Gustoća sita se definira kao ukupan broj vlakana u jednom kvadratnom cm.

Ovisno o dizajnu koji se ispisuje odabrati će se sito:

 • Veći gustoća osigurava tisak sitnijih detalje uz očuvanje dobrog sloja boje
 • Sita s manjom gustoćom omogućuju protok boje zahvaljujući širim otvorima sita

Nakon što se odabere sito, on se oblaže slojem emulzije koja reagira na svjetlost.

Općenito, postoje tri glavne vrste emulzija:

 • Diazo emulzija: Jeftinija, treba dužu ekspoziciju, nije pogodna za detaljne ispise.
 • Emulzija na bazi SBQ-a: Nije potrebno miješanje, izuzetno brzo stvrdnjava, skupa, pogodna za detaljan rad.
 • Emulzije dvostrukog stvrdnjavanja: kombinacija Diaza i SBQ-a, zahtijeva miješanje, ukupno vrijeme stvrdnjavanja kraće je od Diaza, cijena je niža od SBQ-a.

KORAK 3. IZLAGANJE EMULZIJE

Prozirni film pažljivo se postavlja na sito obloženo emulzijom pod jakim svjetlom koje uzrokuje stvrdnjavanje i razvijanje emulzije. Potrebno je napomenuti da kada je više boja uključeno u dizajn, moraju se koristiti zasebna sita za različite boje.

KORAK 4. IZRADA ŠABLONE

Izlaganje sita na određeno vrijeme očvrsnut će nepokrivena područja ekrana, a preostala nestvrdnuta emulzija, ako je ima, isprati će se kako bi ostavila jasan otisak na situ.

Sito se zatim suši, a ako su potrebni ikakvi dodaci ili dorade, to će učiniti tiskara kako bi otisak bio što sličniji izvornom dizajnu. Sada je šablona spremna za korištenje.

KORAK 5. PRIPREMA ZA PRINT

Materijal za tisak postavlja se izravno na tiskarsku ploču, a sito na materijala u željenu poziciju, spreman za tisak.
boja za sitotisak

Za što se sitotisak koristi?

Sitotisak je svestraniji od drugih tehnika tiska jer se može otisnuti dizajn na materijale bilo kojeg oblika, veličine i debljine.

Kao rezultat toga, sitotisak se koristi na mnogo različitih načina, uključujući:

 • Sitotisak na majice
 • Naljepnice i preslikači
 • Baloni
 • Oznake proizvoda ili etikete
 • Signalizacija
 • Znakovi i ploče
 • Merchandise
 • Dizajn radne odjeće
 • T-shirt majice i tekstil
 • Sportski proizvodi
 • Plakati

Prednosti sitotiska

Kada razmišljamo o korištenju tehnologije sitotiska, vrijedi razmisliti o njezinim prednostima, kojih ima mnogo:

SVESTRANOST
Jedna od glavnih prednosti sitotiska je njegova svestranost. Može se koristiti na bilo kojoj vrsti tekstila, tkanine, plastici, drvu, staklu ili čak metalu. Osim toga, može se koristiti više boja. Postoji gotovo beskrajna sloboda dizajna kada se koristi sitotisak.

IZDRŽLJIVOST
U usporedbi s drugim metodama ispisa, sitotisak može primijeniti veliku pokrivenost bojom, što rezultira izdržljivim dizajnom. Dodatno, određeni premazi i aditivi mogu učiniti boju otpornom na UV zrake, ogrebotine, vlagu i kemikalije, omogućujući da se proizvodi sa sitotiskom koriste na otvorenom i u teškim uvjetima bez blijeđenja.

VIBRANTNOST BOJA
Živahne boje proizvedene sitotiskom prilično je teško kopirati drugim tehnikama. Za dizajne s više boja koriste se zasebni slojevi, što svakoj boji omogućuje da zadrži svoj stvarni sjaj.

ISPLATIV
Sitotisak je dugoročno isplativa metoda. Nakon što je postavljanje gotovo, relativno je brzo i jednostavno tiskati stavke u velikim količinama. Dakle, može se reći da što više tiska, jedinični trošak postaje jeftiniji.

IZUZETNA BRZINA I UČINKOVITOST
Sitotisak je jedna od najučinkovitijih i najbržih tehnika tiska nakon što je sito izrađeno. To je izvrsna opcija ako se isti dizajn želi tiskati ​​iznova i iznova.

JEDNOSTAVAN PROCES
Proces sitotiska je prilično jednostavan, bilo da se radi automatizirano (carosel) ili ručno. Štoviše, potrebne alate također nije teško niti skupo zamijeniti.